Menu
Billedserier
Hent Adobe Flash player
Danmarks bedste hø er fra Lomborg
Nyhedsbrev
Indtast dit navn og din e-mail nedenfor, hvis du ønsker at modtage vores nyhedsbrev.

Højlund


Preben Bagge, Ramme

Højlund er en økologisk malkekvægsgård, som Solveig og Preben Bagge per 1. august har drevet i 29 år. Siden sidste år med sønnen Jeppe som medhjælper. Familien er tredje generation på gården, der blev omlagt til økologi i 1996. Solveig arbejder også på plejehjem.

Højlund ejer selv 66 hektar, men dyrker gennem forpagtningsaftaler i alt 160 hektar. Den økologiske drift betyder blandt andet, at der ikke benyttes sprøjtemidler og kunstgødning.

De 125 malkekøer skal desuden på græs mindst 150 dage om året. Markerne bruges derfor kun til køernes foder: græs, havre og byg. I græsmarken gror der også urter som cikorie og kommen.

Det er en krydsningsbesætning, hvorfor der både er sortbrogede, røde køer og den rødbrogede, franske race montebélíarde. Det røde islæt stammer fra racen Svensk Rødt Boskap. Højlund opdrætter selv kviekalvene, der går på græs hele sommeren, mens tyrekalvene sælges til slagtekvægsproducenter.  

Køerne malkes i den såkaldte sildebens-stald, hvor de første 16 køer dagligt lukkes ind henholdsvis kl. 5 og kl. 16.30. I er velkomne til at blive for at overvære, hvordan det foregår. Under malkningen er der tændt for højtrykskølingen, som gør det behageligt for både køer og mennesker samt holder fluer væk. Vanddampen giver derfor en roligere malkning.

Højlunds køer giver hver i gennemsnit 9000 liter mælk årligt. Mælken hentes hver dag ved 13-tiden af tankbilen fra det økologiske Thise Mejeri. Sammen med mælk fra andre Thise-leverandører på Lemvigegnen bruges den blandt andet til gourmet-osten Vesterhavsost, der lagres i den saltholdige luft ved Bovbjerg Fyr.

Tekst og foto: Erik Poulsen, juni 2009 - opdateret februar 2013
Seneste nyt
14.6.16
Gårdbesøg sommeren 2016
Klik på billedet for at se programmet for gårdbesøg i stort format....
Lemviggaarden  |   Gårdbesøg for alle  |       |   20431716  |   sekretariat@lemviggaarden.dk