Billedserier
Hent Adobe Flash player
Danmarks bedste hø er fra Lomborg
Nyhedsbrev
Indtast dit navn og din e-mail nedenfor, hvis du ønsker at modtage vores nyhedsbrev.

Houdam


Jens Peter Jeppesen, Klinkby

Houdam er en økologisk kvæggård, som Inga og Jens Peter Jeppesen samt deres fem børn har drevet siden 1987. Den gang var der 56 malkekøer. I dag er der 175. Der er normalt to ansatte på gården.

Familien er 6. generation på Houdam, der blev omlagt til økologi i 1995. Der hører 113 hektar til gården, men der dyrkes gennem forpagtningsaftaler i alt 243 hektar. Den økologiske drift betyder blandt andet, at der ikke benyttes sprøjtemidler og kunstgødning.

Malkekøerne skal desuden på græs mindst 150 dage om året. Markerne bruges først og fremmest til køernes foder: græs, majs, byg, hvede og havre. Der dyrkes dog også frøgræs. Houdam er placeret i et område uden mulighed for markvanding, hvorfor det kan være nødvendigt at supplere køernes sommergræsning med grovfoder.

Gården opdrætter selv kviekalvene, der går på græs hele sommeren ved blandt andet Lomborg og Harboøre, mens tyrekalvene sælges til en slagtekvægsproducent i Bækmarksbro, der opfeder dem efter kvalitetskonceptet Dansk Kalv. Om vinteren er kvierne på ”kvie-hotel” på en anden gård, hvor udlejeren også passer dyrene.

Selv om malkekøerne er Houdams omdrejningspunkt, er der også andre dyr på gården: Syv rideheste har bokse i den gamle stald, som er udstyret med to ferielejligheder på loftet. Der er også hunde, katte, høns og påfugle.

Se også tv-programmet Landbrug for turister

Tekst og foto: Erik Poulsen, juli 2009. Opdateret juni 2013.
Seneste nyt
14.6.16
Gårdbesøg sommeren 2016
Klik på billedet for at se programmet for gårdbesøg i stort format....
Lemviggaarden  |   Gårdbesøg for alle  |       |   20431716  |   sekretariat@lemviggaarden.dk