Menu
Billedserier
Hent Adobe Flash player
Danmarks bedste hø er fra Lomborg
Nyhedsbrev
Indtast dit navn og din e-mail nedenfor, hvis du ønsker at modtage vores nyhedsbrev.

Nødskov


Knud Toft Andersen, Lomborg

Knud Toft Andersen har været økologisk mælkeproducent siden 1991. Han var dermed blandt de første i de vestjyske, der omlagde til økologisk drift. Det gjorde han blandt andet på grund af de håndværksmæssige udfordringer.

Han kan blandt andet gode lide den økologisk landmands udfordring med at lave et godt såbed – en økolog har ikke efterfølgende mulighed for at gøde eller sprøjte sig ud af eventuelle problemer.
Det gælder f.eks. om at vide, hvornår man præcis skal strigle majsmarken med en harve, så det kun er ukrudtet og ikke de spirende majsfrø, der tager skade. Dog har han lært at acceptere lidt ukrudt.
Desuden skal der hele tiden være fokus på sædskiftet, så jorden indeholder de nødvendige, naturlige næringsstoffer til planternes vækst.

På Nødskov er der kløvergræs i cirka to tredjedele af de i alt 165 hektar, som Knud T. Andersen dyrker. Den sidste tredjedel er korn og majs.

Nødskovs 120 jersey-køer kan gå ud hele året rundt, hvis de ønsker det. Og de vil de gerne, hvis vinteren ellers arter sig nogenlunde human. Koen får dog kun adgang til det fri, hvis den har været en tur forbi malkerobotten for at blive malket. Efter en vellykket malkning åbner ”stalddøren” automatisk for koen.
Knud T. Andersen og hans medhjælper henter i løbet af dagen køerne hjem i hold til de to malkerobotter. Gårdens ejer henter det sidste hold hjem i stalden kl. 23. Det sene arbejdstidspunkt generer ham ikke – han har alligevel altid været ude i stalden på det tidspunkt for at sige godnat og tjekke, at alt er i orden.

Knud T. Andersen har altid været glad for jersey-koen, som han betegner som ”en lille og omgængelig ko”. Den leverer mælk med et højt proteinindhold, og det er årsagen til, at Nødskovs jersey-køer leverer mælken til Thise Mejeris Vesterhavs yoghurt med hyben og havtorn.

Anne Marie og Knud T. Andersen har altid gerne vist deres bedrift frem – og taget en snak med forbrugerne om dyrevelfærd og dyrkningsmetoder. De har også mødt forbrugerne til dyrskue, hvor Nødskovs bedste eksemplarer af Jersey-racen gennem årene har taget godt for sig af ærespræmierne.

Tekst og foto: Allan Damgaard, juni 2010. Dyrskuebilledet er fra Lemvig Marked og Dyrskue 2009.
Seneste nyt
14.6.16
Gårdbesøg sommeren 2016
Klik på billedet for at se programmet for gårdbesøg i stort format....
Lemviggaarden  |   Gårdbesøg for alle  |       |   20431716  |   sekretariat@lemviggaarden.dk