Billedserier
Hent Adobe Flash player
Danmarks bedste hø er fra Lomborg
Nyhedsbrev
Indtast dit navn og din e-mail nedenfor, hvis du ønsker at modtage vores nyhedsbrev.

Holm Mink I/S


Poul Erik Bagger, Fabjerg

Da Poul Erik Bagger var færdig med landmandsuddannelsen, havde han en plan om at købe en kvæggård. Men først ville han lige prøve en anden gren af landbruget: at arbejde på en minkfarm.
Dét arbejde tiltalte ham så meget, at han har arbejdet med mink lige siden.

Holm Mink er en moderne minkfarm. Bedriften blev udvidet med en ny, stor hal for to år siden. Så kan medarbejderne gå i tørvejr, mens minkene stadig får masser af frisk luft ind gennem hallens perforerede vægge.

Der er 4800 minktæver på farmen, og når hver tæve i gennemsnit får 5,6 unger, ligger årsproduktionen på cirka 27.000 mink. Så mange dyr bliver der dog ikke pelset hvert år. Holm Mink sælger nemlig en hel del avlsdyr. Poul Erik Bagger lægger stor vægt på avlsarbejdet. Der sælges typisk 5000-6000 avlsdyr om året – en stor del til Østeuropa.

Holm Mink er et I/S, hvor Poul Erik Bagger er i kompagniskab med Ole Antonsen. Det blev oprettet i 1994. Det er Poul Erik Bagger, der står for den daglige drift, mens Ole Antonsen er med til at træffe beslutninger ”på den lange bane”.

I dag hører Holm Mink hjemme på gården Smedslund i Fabjerg. Men det gjorde minkfarmen ikke i begyndelsen. Her lå den på Gl. Landevej i Rom, mens Poul Erik Bagger hver dag kørte fra Smedslund til Rom for at passe minkene. Det blev han træt af i længden, og i 2000 byggede han en minkfarm derhjemme, mens den i Rom blev solgt – navnet Holm Mink fulgte med Poul Erik Bagger.

Arbejdsformen med minkene passer Poul Erik Bagger godt. I foråret – hvor minkene får unger – er der masser af arbejde. Sommer og vinter er der mere stille, og så kan Poul Erik Bagger passe bedriften alene og sende de tre ukrainske medhjælpere på en lang ferie i hjemlandet.

Holm Mink er med i et fælles pelseri, der hører hjemme i en tidligere møbelfabrik i Nørlem. Her får 46 avlere pelset i alt 450.000 skind fra november til marts. Det har lettet arbejdet ude på den enkelte minkfarm, der f.eks. ikke længere selv skal skaffe sæsonarbejdere. 99 procent af skindene sælges til eksport – især Østen er den store aftager.

Foderet bliver leveret fra Lemvig Minkfodercentral, der dagligt kører foder ud til 90 avlere på egnen.

Der hører 65 hektar med til Smedslund. De er lejet ud med den aftale, at markerne skal aftage gyllen fra Holm Mink.

Tekst og foto: Allan Damgaard, juni 2010
Seneste nyt
14.6.16
Gårdbesøg sommeren 2016
Klik på billedet for at se programmet for gårdbesøg i stort format....
Lemviggaarden  |   Gårdbesøg for alle  |       |   20431716  |   sekretariat@lemviggaarden.dk