Billedserier
Hent Adobe Flash player
Danmarks bedste hø er fra Lomborg
Nyhedsbrev
Indtast dit navn og din e-mail nedenfor, hvis du ønsker at modtage vores nyhedsbrev.

Mølgaard


Peder Nielsen, Lomborg

I vore dage er vinterfoderet til langt de fleste, danske malkekøer ensilage. Det er frisk græs og majsplanter, der er lagret under plastik. Men på Mølgaard dufter det af hø.
Peder Nielsen har nemlig valgt at satse på en specialproduktion, så han ikke behøver at udvide besætningen og købe mere jord. I stedet har han som en af ganske få i landet investeret i et østrigsk høtørringsanlæg.
Tre-fire gange i løbet af sommeren slår Peder Nielsen frisk græs på markerne og kører det hjem til de store tørrekasser i anlægget, når det har tørret to-tre dage på marken. Det kommer ind med en tørstofprocent på omkring 50. De første dage blæses store mængder varm luft ind i kassen, til tørstofprocenten når op på 70. Derefter får høet et pust en times tid hver anden dag i fire-fem uger, indtil tørstofprocenten er 90, og høet kan flyttes til lageret.
De 60 køer elsker hø, og det er utrolig nemt at arbejde med. Køerne sviner også mindre, da afføringen bliver mere fast.
Peder Nielsen har været økolog siden 1995 og har i 10 år har haft malkerobot. Mælken leveres til det økologiske Thise Mejeri, som betaler ekstra for ”hø-mælken”. Den benyttes blandt andet til en særlig hø-ost, ligesom mælken også bruges til mejeriets prisbelønnede gourmet-ost, Vesterhavsosten. Ostene lagres på Thise Mejeris ostelager i den saltholdige luft ved Bovbjerg Fyr.
På Mølgaard er der udover køer og kalve også heste, som er den store hobby for Peder Nielsens kone, dyrlæge Elsebeth Spangsberg.

Vil man opleve mælkens behandling på Thise Mejeri, der ligger i Østsalling, er der faste rundvisninger for interesserede i ferieperioder. Læs mere på www.thise.eu

Tekst og foto: Erik Poulsen, juni 2009

Læs mere om Mølgaard i Land&Liv:
Tilknyttet fil:    Land&Liv uge 37 2009 (1287 Kb)
Seneste nyt
14.6.16
Gårdbesøg sommeren 2016
Klik på billedet for at se programmet for gårdbesøg i stort format....
Lemviggaarden  |   Gårdbesøg for alle  |       |   20431716  |   sekretariat@lemviggaarden.dk