Menu
Billedserier
Hent Adobe Flash player
Danmarks bedste hø er fra Lomborg
Nyhedsbrev
Indtast dit navn og din e-mail nedenfor, hvis du ønsker at modtage vores nyhedsbrev.

Møborg Damborg


Erik Toft, Bækmarksbro

Møborg Dambrug er en virksomhed i udvikling, hvor der hvert år produceres cirka 300 ton regnbueørreder.

Det lille firma med to ansatte drives af Erik Toft, der startede som medarbejder i 1987 og siden har købt sig ind i virksomheden. Den kører 24 timer i døgnet, og der er mange timers arbejde udenfor normal arbejdstid.

Fiskene begynder rejsen gennem dambruget, når de ankommer som æg og bliver lagt i udklægningsbakker i kummehuset. Efter cirka 14 dage klægges æggene.

De går cirka to måneder i kummehuset. Når de vejer cirka fem gram, vaccineres de og flyttes ud i et recirkuleret sættefiske-anlæg. Her går fiskene til de når cirka 100 gram, hvorefter de flyttes over i det gamle dambrugsanlæg, der er tilbage fra 1959.

Her går fiskene, til de når salgsvægten. Den afhænger af efterspørgslen, men det er typisk mellem 300-500 gram.

Fiskene fodres med piller, der er fremstillet af fiskemel, hvede og diverse vitaminer. Afhængig af årstiden fodres der en gang dagligt. Der fodres dog ikke på meget varme dage, da fiskene ikke kan opretholde iltprocenten ved høj vandtemperatur.

Fiskene bliver afhentet af forskellige firmaer med speciallastbiler, hvor fiskene kan gå levende ombord, indtil de ankommer til bestemmelsesstedet. Der er eksporteres til det meste af Europa. Blandt andet en del til put and take-søer i hele Tyskland.

Dambruget er fuldt miljøgodkendt med tilladelse til vandindvinding fra Damhus Å,  hvor der må indtages 250 liter vand per sekund. Kommunen tager ofte prøver af kvaliteten af det vand, der udledes i åen. Dambruget har desuden et rensningsanlæg med bundfældningsbassin, biofilter-anlæg og sidst men ikke mindst en 1 hektar stor plantelagune, hvor alt vand løber igennem, inden det udledes i åen.

Hele akvakulturen er således i rivende udvikling på både miljø- og produktions-delen.

Tekst og foto: Møborg Dambrug, april 2012
Seneste nyt
14.6.16
Gårdbesøg sommeren 2016
Klik på billedet for at se programmet for gårdbesøg i stort format....
Lemviggaarden  |   Gårdbesøg for alle  |       |   20431716  |   sekretariat@lemviggaarden.dk