Menu
Billedserier
Hent Adobe Flash player
Danmarks bedste hø er fra Lomborg
Nyhedsbrev
Indtast dit navn og din e-mail nedenfor, hvis du ønsker at modtage vores nyhedsbrev.

Smedsgaard


Grete og Leif Johansen, Hygum

I 1991 overtog Grete og Leif gården Smedsgaard efter Leifs forældre og byggede til 250 søer. Siden da har udviklingen ikke stået stille på gården. Seneste nyt er den nye løbe- og drægtighedsstald fra marts 2012.
I dag bor Grete og Leif i et stuehus fra 2009 sammen med deres i alt 4 børn. Gården drives med 1200 søer i moderne staldanlæg, der produceres omkring 33000 slagtesvin om året, som alle leveres til Danish Crown.  Grisene er Englandsgrise, det betyder at der er en række ekstra krav for landmanden for at optimere grisens velfærd, og at landmanden får et ekstra tillæg per kilo kød.
På gården kan man  opleve grise i alle størrelser. I farestalden farer (føder) grisen sine smågrise, og de går hos soen indtil de er cirka 4 uger gamle. Derfra kommer de i samlet flok op i klimastalden, her går de indtil de vejer omkring 30 kilo, hvor de flyttes til slagtesvinestaldene, der er spredt på forskellige ejendomme.  
Cirka en uge inden soen skal fare, flyttes soen ned i farestalden, hvor den bedre kan have fred og ro. Den daglige arbejdsgang i stalden begynder omkring kl. 6, hvor medarbejderne møder ind. Hver især har de deres forskellige fokusområder, men selvfølgelig hjælper de hinanden på kryds og tværs.  
I løbeafdelingen er det vigtigste at holde øje med, hvilke grise der er i brunst og at få dem insemineret på rette tidspunkt. I drægtighedsstalden scanner man søerne for at være sikre på de er drægtige. I klimastalden skal man holde godt øje med de nye grise, da de er særligt udsatte, fordi de lige har skiftet staldmiljø. Hver fredag fravænner man smågrisene og flytter søerne hen i løbeafdelingen. Der er også nogle af medarbejderne, som passer slagtesvin.
Tilsammen på de seks ejendomme drives der 800 hektar. Meget af det er korn til foder til grisene, men der er også kartofler, raps og frøgræs. Der er 9 fastansatte på gården, foruden Grete og Leif som også begge arbejder der. To af dem er markmænd, de kører traktor og laver praktiske opgaver udenfor.

Se flere billeder

Hvis du har lyst til at vide mere og se billeder, så mød os på facebook: www.facebook.com

Smedsgaard, Pletvej 19, 7620 Lemvig.

Tekst og foto: Iben Bloch Johansen marts 2012
Seneste nyt
14.6.16
Gårdbesøg sommeren 2016
Klik på billedet for at se programmet for gårdbesøg i stort format....
Lemviggaarden  |   Gårdbesøg for alle  |       |   20431716  |   sekretariat@lemviggaarden.dk