Billedserier
Hent Adobe Flash player
Danmarks bedste hø er fra Lomborg
Nyhedsbrev
Indtast dit navn og din e-mail nedenfor, hvis du ønsker at modtage vores nyhedsbrev.

Ilvad


Malene og Karsten Sønderskov, Bøvling

Da Malene og Karsten Sønderskov i sommeren 2004 overtog Ilvad efter Karstens mor, var det allerede planen at omdanne gården fra ren planteavl til svineproduktion. Der blev bygget nye stalde med plads til 700 søer.

Der produceres 21.000 griser om året, og de forlader Ilvad, når de vejer 30 kilo. Alle grise sælges til eksport.
Også på ægteparrets anden gård – Østerkjær i Fjaltring – opereres der med en stor besætning. Her lyder årsproduktionen på 25.000 grise. De købes som syvkilos-grise og sælges igen, når de har rundet 30 kilo på vægten.

De 400 hektar dyrker Karsten Sønderskov med hjælp fra sæsonarbejdere. Der er hvede, byg, raps og triticale på markerne – sidstnævnte er en blanding af hvede og rug. Kornet bruger Karsten Sønderskov selv til foder. Han er selvforsynende med halvdelen af det korn, der bruges til produktionen.

Karsten Sønderskov er opvokset på en gård, og han har aldrig været i tvivl om, at han ville være landmand. Han finder det superspændende at være en del af produktionen i stald og mark. Han beskriver det som både udfordrende og til tider lidt hårdt at arbejde med ting, som man ikke er 100 procent herre over: Vejret kan være en uforudsigelig størrelse i forhold til markarbejdet, og når man arbejder med levende dyr, kan der også være ting, der ikke altid går lige efter bogen.

Som landmand er det både en fordel og en ulempe at have arbejdspladsen lige uden for stuehusdøren. Karsten kan hurtigt kigge ind til familien og holde en pause sammen med dem – Malene og Karsten har Jannik på tre år og Lærke på et år. Til gengæld er der ofte noget, der skal laves i stalden eller marken. Det er en livsstil at være landmand.

Malene er sygeplejerske på Holstebro Sygehus.

Malene og Karsten Sønderskov blev i 2006 kåret som ”Bedste arbejdsplads” af Landboungdommen i det daværende Ringkøbing Amt. Det var medarbejderne, der havde indstillet Malene og Karsten til prisen. I dag er det tre medarbejdere fra Ukraine, der passer bedriften på Ilvad, mens det er danskere, der er tilknyttet som sæsonarbejdere og passer grisene på Østerkjær.

Med hensyn til fremtiden er Karsten Sønderskov ved at få udarbejdet en miljøgodkendelse, så Ilvad kan udvides til 1850 søer med tilhørende produktion af 30 kilos grise. Han ved ikke, om udvidelsen bliver en realitet, men hvis den gør, så vil han gerne udvide ejerkredsen, så han ikke står med ansvaret alene – det vil også give mulighed for at holde rigtigt fri ind i mellem.

Tekst og foto: Allan Damgaard, marts 2011
Seneste nyt
14.6.16
Gårdbesøg sommeren 2016
Klik på billedet for at se programmet for gårdbesøg i stort format....
Lemviggaarden  |   Gårdbesøg for alle  |       |   20431716  |   sekretariat@lemviggaarden.dk