Billedserier
Hent Adobe Flash player
Danmarks bedste hø er fra Lomborg
Nyhedsbrev
Indtast dit navn og din e-mail nedenfor, hvis du ønsker at modtage vores nyhedsbrev.

Agerhønse-projekt i Nørre Nissum hædres

25. august 2010
Jægernes Naturpris på i alt 25.000 kroner går for andet år i træk til Lemvig-området. Prisen tildeles i år til et fællesskab af 32 lodsejere, der er gået sammen for at gøre noget for agerhønen på ikke mindre end 1. 200 hektar landbrugsjord. I spidsen for det hele står den 56-årig Jytte Paarup, der er kendt for at gå gennem ild, vand og tjørnekrat for at nå sine mål.

Formanden for bedømmelsesudvalget, Leif Bach, opfordrer lodsejere i andre dele af landet til at lade sig inspirere af vinderprojektet, der ikke blot har forbedre levevilkårene for agerhøns - men som også har ført til fælles forvaltning af både dåvildt, ræv og mårhund.

For første gang i lang tid går Jægernes naturpris i år til et meget ungt projekt.

Jytte Paarup tænker sig lige om en ekstra gang, inden hun svarer, at det faktisk først var i foråret 2007, det startede.

- For der er sket så meget siden, at det er svært at forstå, at der ikke engang er gået fire år, siger hun og tilføjer, at det i virkeligheden var et ønske fra Danmarks Miljøundersøgelser om at etablere såkaldte værkstedsområder, der var startskuddet.

Derefter gik det slag i slag til det, som projektet er i dag, nemlig et velfungerende fællesskab af 32 lodsejere, der koordinerer deres indsats på tværs af ejendomsskel.

At det i år er Jytte Paarups projekt, der løber af med pengene og ikke mindst æren, skyldes, at projektet i højeste grad er et brugbart eksempel på godt arbejde til fordel for markvildtet. Et projekt, der kan være et eksempel til efterfølgelse for andre!

- Det, de gør ved Lemvig, må meget gerne brede sig til andre dele af landet, for markvildtet har det svært overalt. Alt tyder på, at det skyldes den ændrede og mere effektive måde at drive landbrug på i dag – og derfor er det genialt at inddrage landmændene i arbejdet, siger Leif Bach, der også hæfter sig ved, at effekten af de gode gerninger mangedobles, når 32 lodsejere med i alt 1.200 hektar er med i arbejdet.

- Vi jægere vil selvfølgelig gerne gå forrest i arbejdet – for det er os, der har problemerne med markvildets vilkår tættest inde på livet – men det er absolut en forudsætning for succes med agerhøneprojekter, at de gennemføres i stor skala. Her har vi 32 lodsejere med. Derfor batter det virkelig noget, når Jytte Paarup og de andre gør det så godt som tilfældet er, siger Leif Bach.


Fakta:

• Jægernes naturpris uddeles hvert år for at stimulere jægernes interesse og indsats for natur- og vildtpleje. Prisen består af 20.000 kroner fra Danmarks Jægerforbund og 5.000 kroner fra Jægernes Naturfond.

• Jytte Paarup og projektet vinder Jægernes Naturpris 2010, fordi det samler 32 lodsejere til et fællesprojekt, der i første omgang handlede om at forbedre livsvilkårene for agerhøns, men som sidenhen har involveret fælles forvaltning af både dåvildt, ræv og mårhund.

• Projektet omfatter ca. 1.200 hektar åbent land, og udover de 32 lodsejere deltager også Danmarks Miljøundersøgelser, Lemvig Kommune, HedeDanmark, jægere, hundefolk og naturelskere i al almindelighed.

• Projektet er via sin store opbakning fra forskellige interessegrupper blevet et mønstereksempel på fælles forvaltning af naturressourcer. Talrige er de artikler og tv-udsendelser, der har eksponeret projektet for den brede befolkning og dermed udbredt kendskabet til jægernes store arbejde for at forbedre den danske natur.

• Jægerforbundets bedømmelsesudvalg håber, at Naturprisen kan hjælpe til at holde projektet i gang samt inspirere andre til at starte deres eget agerhønseprojekt. Erfaringen fra vinderprojektet viser med al tydelighed, at det kan lade sig gøre at ændre den triste udvikling for markvildtet, men at det kræver en indsats.

Tekst: Danmarks Jægerforbunds hjemmeside. Hjemmesiden viser også billeder fra projektet og fortæller historien om forløbet siden starten i foråret 2007 – fra et lokalt grønt partnerskab til udarbejdelsen af en naturplan med anbefalinger, der løbende sættes i værk.

Foto: Helle Ringgaard. Billedet viser agerhønse-projektets primus motor, Jytte Paarup, der i både 2009 og 2010 har afsluttet Lemviggaardens sommerprogram med rundvisninger i projektområdet.

Seneste nyt
14.6.16
Gårdbesøg sommeren 2016
Klik på billedet for at se programmet for gårdbesøg i stort format....
Lemviggaarden  |   Gårdbesøg for alle  |       |   20431716  |   sekretariat@lemviggaarden.dk