Billedserier
Hent Adobe Flash player
Danmarks bedste hø er fra Lomborg
Nyhedsbrev
Indtast dit navn og din e-mail nedenfor, hvis du ønsker at modtage vores nyhedsbrev.

Dronningen fik positivt indtryk af kvæggård

6. september 2009
Klokken var præcis 14.02 søndag eftermiddag, da Krone 1-bilen med dronning Margrethe rullede ind på den nyrevne gårdsplads på Sdr. Byskov i Hygum ved Lemvig.
Kort forinden havde Heidi Agger givet sin mand Esper Agger et hurtigt kys på kinden. Sammen med deres fire børn stod de klar til som de første at modtage den fornemme gæst. Der var samtidig et stort opbud af pressefolk til det royale gårdbesøg ved foden af Hygum Bakke. Det hører nemlig til sjældenhederne, at dronningen i forbindelse med sommertogterne til de danske byer er på gårdbesøg.
Men der er masser af landbrug på Lemvigegnen, og når regentparret gæster Lemvig i forbindelse med byens 775 års jubilæum, så er det nærliggende med et gårdbesøg på programmet.
Dronningen ankom på den gårdsplads, hvor der før var tre længer. De gamle avlsbygninger er revet ned. I dag er der en stor, åben gårdsplads med en flagstang, der i dimensioner passer til gårdens størrelse.
Det var Esper Agger, der havde fornøjelsen af at guide dronningen rundt i den fagre nye landbrugsverden. Gangene var fejet rene, så det royale overhoved behøvede ikke at bekymre sig om snavs på sine sko, og hverken lugten eller antallet af fluer var noget at skrive hjem om. Det gav næppe anledning til royal bekymring.

Fokus på dyrevelfærd
Esper Agger selv var i cowboybukser, skjorte og jakke, og så var han udstyret med to mikrofoner på jakken, så DR og TV Midt-Vest fik så optimal en lyd som muligt ud af samtalen.
Han kunne indledningsvis fortælle dronningen, at det i den nye stald fra 2008 gerne skulle skinne igennem, at der var tænkt på dyrevelfærd.
Det kunne dronningen så selv bedømme på rundturen, hvor de to hovedpersoner blev fulgt af presse, politi og prominente gæster som Lemvigs borgmester Erik Flyvholm.
Dronningen så kalvene og goldkøerne, inden hun gik ind i den nye stald, hvor de 300 malkekøer kan bevæge sig frit omkring – og de kan lægge vejen forbi en af de fire malkerobotter, når det passer dem.
”Køerne har adgang til malkerobotterne hele døgnet, og det betyder, at de får deres egen døgnrytme med hensyn til at blive malket. Det kan vi se på computeren. Der er for eksempel nogle af køerne, der vælger at blive malket midt om natten”, fortalte Esper Agger til dronningen, og tilføjede, at køerne i gennemsnit bliver malket 2,7 gange i døgnet.

Fodervogn passerede
Få sekunder senere kørte den automatiske fodervogn forbi delegationen – lastet med en smagfuld blanding af græs- og majs-ensilage, soja, raps og en nøje afstemt portion mineraler.
”Fodervognen kører syv gange i døgnet. Det gør køerne aktive. Det giver flere malkninger og dermed øget produktivitet”, sagde Esper Agger.
Dronningen var også inde at se to af malkerobotterne, og selvfølgelig havde gårdens folk sørget for, at der var en ko i begge robotter. Det fremmer forståelsen, når man kan se, hvordan det foregår. Pladsen var snæver i robotrummet, så her kunne hele forsamlingen ikke være med.
Der var til gengæld god plads, da dronningen gik en tur langs stalden og kiggede ind på de mange sortbrogede køer. Nye kvægstalde er forsynet med et ”rullegardin”, så der i tilfælde af godt vejr kan komme masser af frisk luft ind i stalden. Fra den udvendige spadseretur kunne dronningen kigge ind på sengebåse, der for køernes velbefindende er forsynet med sand, og hun kunne se en lille rengøringsrobot trille hen over køernes gangarealer – den lavede bip-lyde som en bakkende lastbil.

Begejstret for mælken
Inde i gårdens mandskabsbygning kunne dronningen smage på mejeriprodukter. Her var pressen forment adgang. Til gengæld gav dronningen sig god tid til at smage på de gode sager, og hun var ikke mindst begejstret for den friske mælk. Smagsprøverne betød, at tidsplanen skred med to-tre minutter. Hun skulle have forladt Sdr. Byskov kl. 14.37.
Det var 38 intense minutter for familien Agger, som med det royale besøg skrev sig ind i de lokale historiebøger. Esper Agger var godt tilfreds.
”Det gik egentlig meget hurtigt, og jeg er godt tilfreds med forløbet, selv om der var flere ting, jeg ikke nåede at fortælle om. Dronningen havde en del spørgsmål. Hun sagde efterfølgende, at det var en god oplevelse, og at det havde været morsomt”, sagde Esper Agger, da den royale kortege havde forladt Sdr. Byskov.
Heidi og Esper Agger havde blandt andet sagt ja til dronningebesøget for at få den gode landbrugshistorie ud i medierne. Den mission blev indfriet.

Tekst: Allan Damgaard.
Foto: Henrik Vinther Krogh. Dronning Margrethe var meget interesseret i at se kalvene, og hun kunne ikke lade være med at røre ved dem. Se flere billeder

Dagens besøg af hendes majestæt på Sdr. Byskov blev også fulgt af TV Midt-Vest. Læs mere og se billeder fra gårdbesøget

En tyve minutter lang tv-reportage fra hele det royale besøg indeholder billeder fra forberedelserne på Sdr. Byskov (seks minutter inde i indslaget) samt prins Henriks besøg på Lemvig Biogas (efter ti minutter). Her duftede han blandt andet til en spand gylle - og betegnede venligt duften som "tomatsuppe". Se også Lemvig Folkeblad

Læs flere fakta om Sdr. Byskov og hør om forberedelserne til besøget

Seneste nyt
14.6.16
Gårdbesøg sommeren 2016
Klik på billedet for at se programmet for gårdbesøg i stort format....
Lemviggaarden  |   Gårdbesøg for alle  |       |   20431716  |   sekretariat@lemviggaarden.dk