Billedserier
Hent Adobe Flash player
Danmarks bedste hø er fra Lomborg
Nyhedsbrev
Indtast dit navn og din e-mail nedenfor, hvis du ønsker at modtage vores nyhedsbrev.

Landmandspar glæder sig til dronningebesøg

30. august 2009
Det hører til sjældenhederne, at dronning Margrethe er på gårdbesøg, når regentparret tager på sommertogt rundt til de danske byer. Men netop på Lemvigegnen er det oplagt med et royalt staldvisit. Ifølge lederen af Lemvigegnens Landboforening, Henrik Damgren, er der næppe nogen steder i Danmark, hvor landbruget fylder mere end i Lemvig Kommune.

Det er søndag den 6. september, at regentparret kommer sejlende til Lemvig med Dannebrog. Formiddagen bruges blandt andet til en karéttur gennem byens gader, og når dronning Margrethe og prins Henrik deler sig om eftermiddagen, så lægger dronningen vejen forbi Sdr. Byskov i Hygum nordvest for Lemvig, mens prinsen blandt andet besøger Lemvig Biogas.

Heidi og Esper Agger glæder sig til at vise deres moderne løsdriftsstald frem for dronningen, og de havde heller ingen betænkninger ved det fornemme besøg, da landboforeningen ringede og forlagde dem ideen.

”I første omgang tænkte vi: Det er vildt. Det er stort at få besøg af dronningen. Så det ville vi gerne sige ja til. Det bliver spændende at møde hende personligt. Vi håber også, at dronningens besøg kan smitte positivt af på dansk landbrug i almindelighed. Der er brug for de gode historier om landbruget – dronningens besøg hos os er én af dem. Det er god reklame for landbruget med så fornem en gæst,” siger Esper Agger.

Drømme-stalden
I foråret havde de 1500 til åbent hus i deres nye stald med 300 sortbrogede køer, og selv om de ikke ligefrem praler af deres nye stald, så er der ingen tvivl om, at de er stolte af den.

”Det er vores drøm. Det var det, vi arbejdede hen imod, da vi overtog gården i 2003,” siger Heidi Agger.

På landboforeningen var Henrik Damgren ikke i tvivl om, at han skulle pege på Sdr. Byskov, da Lemvig Kommune henvendte sig for at høre om besøgsegnede, moderne gårde.

”Sdr. Byskov tager sig flot ud både udefra og indefra. Det er en mønstergård med velvære for både mennesker og dyr,” siger Henrik Damgren.

Det unge landmandspar slår gerne stalddøren op.

”Der bliver færre landmænd og færre med rødder i landbruget. Derfor er det vigtigt, at vi er åbne over for det samfund, som vi er en del af. Vi skal vise vores gårde frem, så folk kan se en moderne landbrugsproduktion,” siger Esper Agger.

Det er ham, der kommer til at gå ved siden af dronningen i de 35 minutter, som det royale gårdbesøg varer.

”Jeg vil fortælle hende, hvordan vi passer køerne, og hvordan alt det tekniske med malkerobotterne og den automatiske fodervogn virker. Hun har formentlig en vis viden om landbrug, men jeg tager den fra bunden af, når jeg skal fortælle om gårdens drift,” siger Esper Agger.

I dagene op til besøget bliver der skruet ekstra op for oprydningen og rengøringen i staldene.

”Det er i hvert fald en fin anledning til at få ryddet op, og selvfølgelig skal der også fejes ned og gøres lidt ekstra rent,” siger Esper Agger.

Men der bliver ikke noget med overtrækstøj eller gummistøvler til den royale gæst. Gangene vil være som støvsuget for snavs, og lugten i en moderne kostald er ikke noget at tale om.

Sikkerhedstjekket
Esper Agger er ikke særlig nervøs ved udsigten til at guide dronningen rundt i staldene, og når hun skal se malkerobotterne, så er det på grund af de beskedne pladsforhold kun dronningen, Esper Agger og to sikkerhedsfolk, der kigger nærmere på den fagre nye verden.

”Jeg har hørt, at hun er naturlig og nem at tale med, så jeg tror egentlig ikke, at jeg bliver specielt nervøs,” siger Esper Agger.

Både hoffets ceremonimester, PET og politiet har aflagt besøg på Sdr. Byskov. Her har de gennemgået den royale rute rundt i staldene. Heidi og Esper Agger mener ikke, at dronningens besøg er omgærdet af noget ”hysterisk sikkerhedskontrol”, men omvendt er de ikke i tvivl om, at sikkerheden bliver taget meget alvorligt.

Hvis dronningen er interesseret i at høre noget om den aktuelle økonomi hos kvægproducenterne, så er det er emne, som Esper Agger også gerne vil ind på – og som han har en klar mening om.

”Økonomien er træls i øjeblikket, men vi tror på, at mælkeprisen igen stiger, og vi tror på, at vi også producerer mælk om fem og ti år. Selvfølgelig har vi en vis bekymring, men den må ikke overskygge vores dagligdag. Der kommer ikke noget godt ud af, at vi går rundt og er pessimistiske og negative, selv om der er alle muligheder for at være det,” siger Esper Agger, der påpeger, at hvis man lader sig påvirke psykisk af krisen, så kan det også være svært at motivere sine medarbejdere.

Med hensyn til hyppigheden i dronningens gårdbesøg har hoffets kommunikationsmedarbejder Kirsten Baltzer Kahr ikke det nøjagtige overblik.

”Men jeg har været her i to år, og her har dronningen ikke været på gårdbesøg, så vi kan godt konstatere, at det hører til sjældenhederne.” siger Kirsten B. Kahr.


FAKTA OM SDR. BYSKOV
Heidi og Esper Agger – der begge er 34 år – driver gården Sdr. Byskov i Hygum nordvest for Lemvig. De har fire børn: Mads-Emil på syv år, Malde på fire, Inger Maja på to og Mikkel på et halvt år.

De overtog gården af Esper Aggers forældre i 2003. Gården er siden blevet udvidet fra 100 til 300 køer. Staldsystemet er fuldautomatisk, og den nye kostald fra 2008 har dyrevelfærd i højsædet – f.eks. er der sand i sengebåsene, fordi det skulle være mest behageligt for køerne. De 300 sortbrogede køer malkes af fire malkerobotter. Der er automatisk fodringsanlæg og en lille, kørende robot til at holde køernes gangarealer rene. Der hører 150 hektar til gården. Desuden er der forpagtet 150 hektar. Der er to ansatte.

Heidi og Esper Agger er sammen med tre andre mælkeproducenter i lokalområdet med i Klinkby Fodercentral. De fire gårde har til sammen cirka 600 hektar, som de driver i fællesskab. De har én ansat til at blande grovfoderet og køre det rundt til de fire gårde. De har desuden lige ansat en driftsleder til at have ansvaret for markarbejdet, der både klares af maskinstation og egne maskiner.

Et andet samarbejde er et ”kviehotel” for alle Sdr. Byskovs hundyr. Her er kreaturerne i pasning fra de er tre-fire måneder, til de skal have deres første kalv. Så vender de hjem til Sdr. Byskov og indgår i mælkeproduktionen.

Esper Agger afsluttede sin landmandsuddannelse som agrarøkonom fra Vejlby Landbrugsskole i 2002. Heidi Agger er uddannet sundhedsplejerske. Hun har i øjeblikket barselsorlov fra en deltidsstilling.

Heidi Agger har en god føling med gårdens drift. Hun er f.eks. med i Sdr. Byskovs gård-råd. Det er en slags bestyrelse, hvor Heidi og Esper Agger får både faglig og økonomisk sparring. Rådet, der foruden Heidi og Esper Agger tæller tre personer, består blandt andet af en landmand og en tidligere bankmand. Rådets medlemmer får et vederlag for deres arbejde.

Se flere billeder fra Sdr. Byskov.

Tekst og foto: Allan Damgaard

Seneste nyt
14.6.16
Gårdbesøg sommeren 2016
Klik på billedet for at se programmet for gårdbesøg i stort format....
Lemviggaarden  |   Gårdbesøg for alle  |       |   20431716  |   sekretariat@lemviggaarden.dk