Billedserier
Hent Adobe Flash player
Danmarks bedste hø er fra Lomborg
Nyhedsbrev
Indtast dit navn og din e-mail nedenfor, hvis du ønsker at modtage vores nyhedsbrev.

Når køkkenhaven bliver landbrug

15. juni 2009
Persille, dild og jordbær er også en side af det lokale landbrug, selv om grøntsager og bær kun er en nicheproduktion i forhold til kød, mælk og korn. Men nogle få landmænd har specialiseret sig i at dyrke grøntsager og jordbær på friland i stor stil, og på de gårde er højsæsonen netop begyndt. To af gårdene ligger ved Bækmarksbro, og her kan alle interesserede i den kommende uge få et indblik i produktionen.

Lørdag kl. 10-16 er det hos Kræmmergård, hvor Siri og Niels Peder Kræmmergaard sammen med Lemvigegnens Biavlerforening for tredje år i træk inviterer til jordbær & honning-dag. Ud over at smage delikatessen friskplukkede jordbær med nyslynget honning i gårdbutikken, tilbyder Niels Peder Kræmmergaard rundvisninger på markerne, hvor der dyrkes jordbær, ærter og kartofler.

Gården har også en æbleplantage, hvor biavler Jørgen Andersen fra Lemvig har seks af sine bistader til at stå ved siden af for at sikre en ordentlig bestøvning. Til gengæld samler bierne nektar i både æbleblomster, jordbær og de kløverblomster, der står mellem træerne.

”I gamle dage begyndte jordbærsæsonen først til sankthans, men i år plukkede vi de første bær i begyndelsen af juni. Og selv om planterne blev ramt af frost i midten af maj, ser det alligevel godt ud for sæsonen, der gerne skulle række til anden halvdel af juli”, siger Niels Peder Kræmmergaard.

Under rundvisningerne kan han blandt andet fortælle, at Kræmmergård får sine jordbærplanter i frossen form fra Ungarn og Holland – og at gårdens østeuropæiske sæsonarbejdere lige nu også plukker blomsterne af de nye planter. Til gengæld skulle de så yde endnu mere til næste år.

Kartofler og krydderurter
Onsdag kl. 13-15 i næste uge er det Jens Erik Nielsen i Flynder, der indvier interesserede i dyrkning af en anden, klassisk smag af dansk sommer: Nye kartofler. Jens Erik Nielsen er kendt for altid at være blandt de første leverandører af danske spisekartofler og vil under rundvisningen fortælle, hvordan han forspirer og tildækker kartoflerne for at kunne være først. I år gravede han således allerede de første kartofler op i slutningen af april.

Efterhånden som kartoflerne samles op fra marken, tilsås dele af arealerne med dild. Krydderurten er sammen med persille en specialitet, som Jens Erik Nielsen med fast hjælp fra et polsk par har dyrket i seks år.

Begge dele plukkes i bundter og sælges på GASA’s grøntsagsauktion i Holstebro, hvor også en del af spisekartoflerne ender ved de daglige leveringer. Under besøget hos Jens Erik Nielsen er der både mulighed for at smage produkterne og selv få lov til at samle kartofler til aftensmaden. Se foromtale på TV Midt-Vest (efter 55 sekunder).

Begge gårdbesøg er en del af aktiviteterne under projektet Lemviggaarden, hvor turister og lokale interesserede tilbydes besøg på forskellige gårde på Lemvigegnen.

Sundhedsdag og børnedyrskue
Den kommende weekend byder i øvrigt også på to andre arrangementer, hvor lokale landmænd viser sider af det lokale landbrug.

Fredag kl. 15-21 deltager Åbent Landbrug Lemvig således i Sundhedsdagen i Lemvig, hvor landmændene uddeler det nye opskriftshæfte ”Start Smart!” om en god morgenmad og blandt andet fortæller om den høje grad af sporbarhed i danske fødevarer.

Og søndag kl. 10-16 er der børnedyrskue på Raabjerghøj, nord for Bonnet. Her står Familielandbruget og LandboUngdom bag den mangfoldige dyreudstilling, der i år som noget nyt også indeholder et ”talentshow” for dyr, der kaldes ”X-factor for dig og dit dyr”.

Foto: Jens Erik Nielsen viser onsdag den 24. juni, hvordan man dyrker dild og persille i stor skala.


Seneste nyt
14.6.16
Gårdbesøg sommeren 2016
Klik på billedet for at se programmet for gårdbesøg i stort format....
Lemviggaarden  |   Gårdbesøg for alle  |       |   20431716  |   sekretariat@lemviggaarden.dk