Billedserier
Hent Adobe Flash player
Danmarks bedste hø er fra Lomborg
Nyhedsbrev
Indtast dit navn og din e-mail nedenfor, hvis du ønsker at modtage vores nyhedsbrev.

Gasflamme brænder for biogassen

5. juni 2009
Perspektiverne i en øget biogasproduktion er et væsentligt element i Folketingets forhandlinger om Grøn Vækst, ligesom biogas står højt på dagsordenen, når der diskuteres vedvarende alternativer til fossile brændstoffer. Og ved at trække biogas ud af gyllen, gør man et lugtende affaldsprodukt til en mere miljøvenlig råvare med værdi.

For at markere at Lemvigegnen siden 1992 har været frontløber på biogas-området med Danmarks største anlæg i udkanten af Rom, har Lemvig Marked og Dyrskue i samarbejde med Åbent Landbrug på bedste olympiske vis produceret en symbolsk biogasflamme. Den tændes lørdag formiddag kl. 10 af Lemvigs borgmester, formanden for biogasanlægget samt formanden for Lemvigegnens Landboforening.

Gasflammen vil under hele skuet stå midt på pladsen som en flammende markering af det møde mellem land og by, som Lemvig Marked og Dyrskue også er.

I bogstaveligste forstand skaber biogassen nemlig en særlig forbindelse mellem land og by, idet gylle fra 34 af egnens gårde får trukket biogassen ud til en energiproduktion, der dækker det totale elforbrug og en fjerdedel af varmeproduktionen i hele Lemvig by.

Faktisk er mulighederne i den lokale biogasproduktion så store, at det i øjeblikket overvejes, om også kraftvarmeværket i Klinkby og Nr. Nissum skal drives med biogas.

Den knapt to meter høje søjle er udstyret med oplyste billeder af kvæg, grise og majs, som er de typiske råvarer i biogasproduktion. På Lemvig Biogas bruges der dog stort set kun kvæggylle, og da mange af køerne på Lemvigegnen er økologiske, er en økologisk biogasproduktion også under overvejelse.

Får gæsterne på Lemvig Marked og Dyrskue lyst til at vide mere om biogasproduktionen, så kan de deltage på en af de tre rundvisninger på Lemvig Biogas, der er arrangeret i løbet af de kommende måneder. Besøgene er en del af projektet Lemviggaarden, hvor der fortælles om den lokale landbrugsproduktion. De forventede mere end 10.000 gæster på Lemvig Marked og Dyrskue får alle en fribillet til sommerens arrangementer i regi af Lemviggaarden.

Billedtekst: De 92 udstillede kreaturer på weekendens Lemvig Marked og Dyrskue kan andet end at se godt ud. For eksempel kan deres årlige gyllemængde omsættes til energi, der kan dække 92 lokale borgeres elforbrug samt en vis varmeproduktion. Vel at mærke hvis køernes gylle kommer en tur omkring dyrskuepladsens nabo, Lemvig Biogas.

Seneste nyt
14.6.16
Gårdbesøg sommeren 2016
Klik på billedet for at se programmet for gårdbesøg i stort format....
Lemviggaarden  |   Gårdbesøg for alle  |       |   20431716  |   sekretariat@lemviggaarden.dk