Billedserier
Hent Adobe Flash player
Danmarks bedste hø er fra Lomborg
Nyhedsbrev
Indtast dit navn og din e-mail nedenfor, hvis du ønsker at modtage vores nyhedsbrev.

Landets bedste ladehø er fra Lomborg

16. juli 2014
Hvis man i sommerens løb har set mælkeproducent Peder Nielsen sidde på sin traktor og vende hø på en mark i nærheden af Lomborg ved Lemvig, har man også set en nykåret dansk mester.

I forbindelse med Landsskuet i Herning kårede Økologisk Landsforening i begyndelsen af juli høet fra Peder Nielsen som landets bedste i kategorien for hø, der er tørret i laden.

Alternativet er marktørret hø, der ifølge Peder Nielsen er en vanskeligere disciplin med markant flere deltagere, men der gemmer sig nu alligevel en god historie bag landets bedste ladehø.

Lomborg-landmanden deltog nemlig også i DM i hø for to år siden og fik her en andenplads. Mens førstepladsen traditionen tro får en middag for to på en af landets fineste gourmetrestauranter – i 2012 såmænd den verdensberømte restaurant Noma - så måtte Peder Nielsen ’nøjes’ med 150 kilo græsfrø. Vel at mærke en blanding, som eksperter har udviklet specielt til hø-produktion.

”Den gevinst var meget mere værd end en tur til København for at spise ristede pissemyrer eller hvad de nu serverer på sådan en restaurant. Jeg såede nemlig græsfrøene, og selv om jeg mener, at der er lidt for meget rødkløver i blandingen, så er det faktisk græs fra den mark, der blev til dette års vinderhø”, siger Peder Nielsen.

Bonderøven og nabokøer
Dommerne ved DM i hø, der blandt andet er ’tv-bonderøven’ Frank Erichsen, beskrev hans hø med følgende ord: ’Snittet, god duft, intens, flere forskellige planter’.

Det blev udvalgt til den endelige finale sammen med tre kilo hø fra en hesteavler i Kolding. Finale-høet blev lagt i høhække hos tre jerseykøer, der i sidste ende afgjorde konkurrencen og sikrede Peder Nielsen førstepræmien: En middag for to på en gourmetrestaurant i Århus.

Dommer-køerne var måske tæt på at være inhabile, da de kom fra en anden lokal Thise-leverandør, Knud Toft Andersen, Lomborg, men de kendte dog ikke på forhånd til Peder Nielsens velduftende hø.

Arbejdsbyrde om sommeren
Den beskedne mælkeproducent understreger, at ladetørret hø kræver mindre held end marktørret hø, men er stolt af titlen som dansk mester.

Peder Nielsens beslutning om at satse på en nicheproduktion af hø-mælk frem for at udvide den økologiske besætning på 60 sortbrogede malkekøer har nemlig foreløbigt kostet syv års hårdt arbejde, store investeringer i et østrigsk plantørringsanlæg og mange eksperimenter med høet.

”Når køernes eneste grovfoder er hø, skal der arbejdes hårdt hele sommeren for at hente de 300.000 foderenheder hjem i høladen. Til gengæld er det rigtigt dejligt at arbejde med om vinteren, hvor jeg ikke hver dag behøver at stå ude og rode med en ensilagestak, men kan nøjes med at give køerne nyt hø fra laden hver anden dag”, siger Peder Nielsen.

Hømælk til Vesterhavsost
Ifølge en ny undersøgelse fra Institut for Fødevare- og Ressouceøkonomi samt Institut for Agroøkologi ved universiteterne i København og Århus koster det 60 øre ekstra per liter mælk at producere økologisk hømælk; sammenlignet med mælk, der er produceret på ensilage af majs og græs.

Peder Nielsen får dog kun 10 øre ekstra per liter for de tre ton mælk, som Thise Mejeri afhenter hver anden dag, når køerne har været igennem gårdens malkerobot. Og i modsætning til Naturmælk, der holder hømælk for sig selv for at bruge den til specialprodukter som en særlig hø-ost, blandes Peder Nielsens mælk sammen med den øvrige økologiske mælk på Lemvigegnen. Mælken fra otte leverandører bruges blandt andet til den prisbelønnede Vesterhavsost.

”Hømælk er velegnet til osteproduktion, fordi den ikke indeholder sporer fra ensilage, og min kollega Arne Noe (fra Vandborg og initiativtageren til Vesterhavsosten, red.) siger da også, at min mælk er selve grundlaget for Vesterhavsosten”, fortæller Peder Nielsen.

Mister foder på marken
Han har ikke fortrudt skiftet til hø-produktion og er tilfreds med køernes ydelse, men erkender, at der nemt risikerer at gå værdier tabt på marken, hvor græsset helst skal have et tørstofindhold på 50 procent, før det hentes ind i hø-anlægget. En del af kunsten bag ladetørret hø er derfor at få skårlagt på det rette tidspunkt og undgå at vende for meget i græsset.

”Det duer ikke, at det begynder at ’skrælle’ for meget. Så er lucernebladene for tørre og falder af. Grøngødskning er selvfølgelig godt for jorden, men jeg vil hellere have det med hjem i laden”, siger Peder Nielsen.

Her ligger høet i to store kasser i op til fem meters højde og bliver blæst igennem med varm luft, der til dels hentes fra høladens solopvarmede dobbelttag. Der blæses på høet i fem uger, men dog mindre og mindre, så det til sidst kun er et pust hver anden dag. Målet er en tørstofprocent på 90 procent, og at der ikke er fugtighedslommer i høstakken.

”Jeg har eksperimenteret med et termografisk kamera, der viser temperaturforskelle, men det bedste er at fornemme lugten og se på høet. Og jeg tror, at man skal lege med det her i 15 år, før man er ekspert”, siger Peder Nielsen.

Arbejdet i laden sker fra en skinnekran under loftet, der er uundværlig i arbejdet med at flytte høet i plantørringsanlægget. Det er købt i Østrig, hvor de klimatiske forhold er helt anderledes. Peder Nielsen har derfor selv været med til at udvikle et styringssystem, der passer bedre til det danske vejr.

Se flere billeder fra hø-produktionen på Mølgaard
Læs mere om Mølgaard

FAKTA OM DM I HØ:

Danmarks bedste hø findes gennem to bedømmelsesrunder:

I første bedømmelsesrunde findes to finalister i hver af kategorierne marktørret og ladetørret hø. Her vurderer et ekspertpanel duft, farve, diversitet, fordøjelighed og struktur.

I anden bedømmelsesrunde fodres finale-høet til husdyr, der vant til at spise hø.
Vinderen er det hø, der først bliver spist op af dyrene.

Ved DM i hø på Landsskuet 2014 deltog 50 høproducenter fra hele landet.

Peder Nielsen, Lomborg, vandt i kategorien ladetørret hø, mens Mads Lystbæk fra Spjald for andet år i træk løb med sejren i konkurrencen om marktørret hø. De to vestjyske DM-mestre er begge økologiske landmænd.

DM i hø arrangeres af Økologisk Landsforening

Tekst og foto: Erik Poulsen. Artiklen har været bragt i Landbrug Nord i juli 2014, og Magasinet Lemvig.nu i september 2014.

Seneste nyt
14.6.16
Gårdbesøg sommeren 2016
Klik på billedet for at se programmet for gårdbesøg i stort format....
Lemviggaarden  |   Gårdbesøg for alle  |       |   20431716  |   sekretariat@lemviggaarden.dk