Billedserier
Hent Adobe Flash player
Danmarks bedste hø er fra Lomborg
Nyhedsbrev
Indtast dit navn og din e-mail nedenfor, hvis du ønsker at modtage vores nyhedsbrev.

Flot comeback til køer på dyrskue

2. juni 2014
Arrangørerne af Lemvig Marked & Dyrskue var godt klar over det på forhånd: Et dyrskue uden kvægudstilling duer ikke i længden. Omvendt kan det svært at overbevise udstillerne om at vende tilbage, når der stadig er besætninger på egnen, der plages af smitsomme sygdomme.

"De mange tilfælde af mycoplasma, som førte til aflysningen af kvægudstillingen sidste år, er heldigvis væk, men der er fortsat bøvl med salmonella i flere besætninger, og med nye krav om test af dyrene er det ikke blevet lettere at være udstiller. Vi mangler derfor 20-30 dyr i forhold til tidligere", siger chefkonsulent Peder Helms fra Lemvigegnens Landboforening.

Når kvægudstillingen med i alt 55 dyr alligevel er over dyrskuets eget mål, så skyldes det blandt andet, at usikkerheden omkring Aulum Dyrskues fremtid fik to af de faste udstillere derfra til at rykke mod Lemvig.

Det fortrød de ikke: Familien Vestergård Hansen fra Grønbjerg kunne drage hjem med to ærespræmier på de sortbrogede holstein-dyr, skuets vandrepokal for bedste holstein-kvie samt og en pokal fra mønstringskonkurrencerne, mens hereford-kvien fra Lisbeth Sørensen i Vildbjerg fik ærespræmie, mavebælte og vandrepokal som skuets bedste kødkvægsdyr.

Ros fra dommerne
Ikke desto mindre var det dog i høj grad velkendte, lokale navne, der tog for sig af fløjpladser, ærespræmier og vandrepokaler. Mogens Juhl Nielsen, Nees, og Esper Agger, Hygum, dominerede hos de sortbrogede, mens Knud Toft Andersen, Lomborg, høstede tre ud af fire ærespræmier hos Jersey.

Dommerne mærkede heller ikke noget til, at der havde været et års pause i kvægudstillingen. Både det generelle niveau og mønstringen blev rost flere gange undervejs.

Blandt andet af den erfarne dommer Jens Holm Danielsen, der ikke mindes, at han tidligere har bedømt kødkvæg i Lemvig.

"Jeg er særdeles overrasket over niveauet. Man kan selvfølgelig undre sig over, at store racer som Limousine og Charolais ikke er med, men ligesom præsten juleaften ikke skal skælde ud over, at folk ikke kommer i kirke til dagligt, så skal I, der er her, heller ikke høre for dét", sagde Jens Holm Danielsen til udstillerne af Hereford, Dansk Blåkvæg og Grauvieh.

Bar konen til sejr
Gråvejr med en kold blæst lagde en lille dæmper på publikumstallet lørdag, hvor kvæget udstilles, mens der traditionen tro var flere gæster til hesteudstillingen i søndagens solskin. I alt besøgte 11.500 dyrskuet på Lemvig Flyveplads.

Udover dyrene kunne de opleve en pæn maskinudstilling og mange aktiviteter. Flere af de lokale landmænd uddelte således smagsprøver på både Angus-kød, økologisk svinekød og Thise-oste samt solgte nye kartofler.

I Store Ring var programmet krydret med blandt andet en farverig præsentation af børnedyrskuet, landboungdoms bondedyst og ikke mindst gentagelsen af sidste års publikums-succes: Løb med konen. Fire lokale par stillede op og gennemførte forhindringsbanen, hvor der var en kontant gevinst på 5.000 kroner til hurtigste par.

Se flere billeder fra dyrskuet

Tekst og foto: Erik Poulsen, juni 2014

Seneste nyt
14.6.16
Gårdbesøg sommeren 2016
Klik på billedet for at se programmet for gårdbesøg i stort format....
Lemviggaarden  |   Gårdbesøg for alle  |       |   20431716  |   sekretariat@lemviggaarden.dk