Billedserier
Hent Adobe Flash player
Danmarks bedste hø er fra Lomborg
Nyhedsbrev
Indtast dit navn og din e-mail nedenfor, hvis du ønsker at modtage vores nyhedsbrev.

Gårdbesøg skal skabe forståelse

19. juni 2014
De sommerdage, hvor alle danskere kunne køre på landet og besøge en slægtning, der var i gang med at køre hø ind eller høste korn, er for længst ovre. Der bliver år for år langt færre landbrug, og de fleste danskere har aldrig malket en ko eller løftet en skrigende pattegris.

På Lemvigegnen er der fortsat forholdsvis mange landbrug. Der er også mange turister, der er nysgerrige efter at vide, hvor mælken kommer fra og hvordan en moderne svinebedrift egentlig er indrettet.

Det er i hvert fald indtrykket hos Åbent Landbrug Lemvig, som siden 2009 har arrangeret gårdbesøg for turister hver sommer. Konceptet hedder Lemviggaarden og dækker over en lang række moderne landbrug, der for en beskeden publikumsentre – 50 kr. for voksne, gratis for børn - skiftes til at bruge et par eftermiddagstimer på at vise gårde, dyr og maskiner frem for gæsterne.

Turisterne kan derfor både opleve malkekøer, grise, kyllinger, mink, dambrug og biogasanlæg. Og arrangørerne af Lemviggaarden sætter en ære i at vise både økologiske og konventionelle bedrifter.

”Vi forsøger at være så bredt funderet som muligt for at kunne vise hele fødevareproduktionen og alt det, som folk måske ikke opfatter som typisk landbrug”, siger svineproducent Kirsten Mette Lundgaard Madsen fra gården Mægbæk i Vandborg.

Landmandens fortælling
Hun er formand for udvalget Åbent Landbrug Lemvig, der samler interesserede landmænd fra egnens åbne gårde, uanset om de er medlem af landboforeningen eller familielandbruget. Udvalget trækker også på tidligere landmænd, biavlere og landboungdommen, når den gode historie om det moderne landbrug skal fortælles.

”Vi er fælles om, at vi gerne vil signalere, at det er vigtigt, at vi fortsat har en fødevareproduktion i Danmark til trods for de regler og omkostninger, vi som landmænd er underlagt”, siger Kirsten Mette Lundgaard Madsen.

Hun ser gerne, at gæsterne ikke giver traktorføreren fingeren næste gang, de kører bag en stor landbrugsmaskine, men i stedet husker, at landmanden faktisk fortalte, at han også føler et stort ansvar for at passe på de andre i trafikken, når gyllevogne og mejetærskere blander sig på vejene.

”Gårdbesøgene handler om at få accept af, at vi må være her og fylde så meget, som vi gør. Det er også for at skabe forståelse for, hvad vi gør, og vise, at vi producerer gode, sunde og reelle fødevarer uden at gå på kompromis med ordentlig dyrevelfærd og det at være ansvarsbevist omkring dyrkningen af vores marker”, siger udvalgsformanden.

Uformel ferieaktivitet
Gårdbesøgene for turisterne er de seneste år udvidet til vinter- og efterårsferien, og selv om der årligt efterhånden er 15-16 arrangementer, er besøgstallet alligevel stigende. Sidste år deltog der i gennemsnit 53 voksne og børn ved hvert gårdbesøg, hvor der typisk kun er landmanden selv, familien og medarbejdere til at vise rundt.

Rundvisningerne er uformelle, og der er god tid til at stille spørgsmål, klappe dyrebørnene og lege i halm. På nogle af gårdene er der også mulighed for at få en smagsprøve på de fødevarer, som der produceres.

Tilbagemeldingerne fra gæsterne er begejstring for at få et indblik i hverdagen på et moderne landbrug, og turisterne betaler derfor gerne for besøgene, der sammenlignes med andre ferieattraktioner.

Lemviggaarden er et tidskrævende koncept, som landmænd i andre dele af Danmark er begyndt at kopiere, men landbruget på Lemvigegnen deltager også i en lang række andre imageaktiviteter, der er rettet mod forbrugerne.

Skoleelever og events
Det gælder blandt andet det landsdækkende arrangement Åbent Landbrug, der holdes den tredje søndag i september. Det holdes i år den 21. september hos mælkeproducenterne Bodil og Ole Bjerg Olesen på gården Store Brandborg ved Bækmarksbro.

39 af de lokale landmænd er desuden tilmeldt et netværk af gårde, der stiller sig til rådighed for besøg af skoleklasser. Også her går Lemvigegnens landbrug langt videre end andre steder i landet.

Lemvigegnens Landboforening har således i en lang årrække lejet busser og inviteret samtlige 4. klasser i Lemvig Kommune på et dobbelt gårdbesøg hos både en mælkeproducent og svineproducent. Og i foråret var Åbent Landbrug Lemvig medarrangør, da en københavnsk skoleklasse tog på en uges lejrskole for at opleve landbrug (se artiklen på side 38-39).

På det årlige dyrskue på flyvepladsen i Rom er en publikumsfavorit klappegården med smådyr og en stor sandkasse med landbrugslegetøj, som Åbent Landbrug-udvalget står for, ligesom landmændene også stiller op på Lemvigs julemesse og ved nogle markeder på Lemvig Havn.

Særlige events, som da cykelløbet Giro d’Italia kørte gennem Vestjylland, får kreativiteten til at blomstre hos de lokale landmænd, der blandt andet også eksperimenterer med gårdbesøg om natten eller med musikalsk ledsagelse. Typisk i samarbejde med lokale foreninger og institutioner.

”Det kan lade sig gøre, fordi vi er et udvalg af engagerede landmænd, der er synlige og derfor somme tider bliver bedt om at bidrage til noget, og så kan vi ikke sige nej”, siger Kirsten Mette Lundgaard Madsen.

Får I så den accept og forståelse, som I gerne vil have ud af anstrengelserne?

”Det er svært at måle, men vi kan selv ikke ønske os at drive landbrug på en bedre egn, hvor for eksempel Lemvig Kommune er blandt landets mest landbrugspositive kommuner. Og når vi sender besked til naboer om, at vi snart kører gylle, så er svaret som regel stor forståelse. Folk siger til os: ’Det ved vi jo godt, at I har brug for at gøre. Og vi har jo selv valgt at bo på landet’”.

Se flere billeder på Magasinet Lemvig.nu

Tekst og foto: Erik Poulsen, Magasinet Lemvig.nu, juni 2014

Seneste nyt
14.6.16
Gårdbesøg sommeren 2016
Klik på billedet for at se programmet for gårdbesøg i stort format....
Lemviggaarden  |   Gårdbesøg for alle  |       |   20431716  |   sekretariat@lemviggaarden.dk