Billedserier
Hent Adobe Flash player
Danmarks bedste hø er fra Lomborg
Nyhedsbrev
Indtast dit navn og din e-mail nedenfor, hvis du ønsker at modtage vores nyhedsbrev.

Lejrskole med landbrug

11. april 2014
17 københavnske skoleelever fik aha-oplevelser ved ny kombination af lejrskole og erhvervspraktik på 16 gårde på Lemvigegnen.

- Jeg troede, at gårdene ville være små, ulækre og kedelige. Det er jo sådan, at jeg har oplevet min families landbrug i Afghanistan, hvor der er køer, høns og æsler til transport. Men det her er jo noget helt andet, selv om det er langt væk fra det Danmark, som vi kender.

Sådan lød Abdullah Amins sammenfatning af to dages landbrugspraktik, da han i ugen før påske sad og spiste boller ved køkkenbordet hos Linda og Lars Nielsen i Ramme efter morgenarbejdet i stalden med 121 malkekøer og tilhørende opdræt.

Abdullah Amin var på lejrskole i det vestjyske sammen med resten af 8.X fra Baunehøj Skolen i Københavns sydhavnskvarter. Det var i sig selv noget ganske andet end skolens egen lejrskole på Sjælland, hvor eleverne typisk blot opholder sig i den omkringliggende skov. I Vestjylland blev de 17 elever oven i købet vækket meget tidligt to dage i træk for at blive kørt ud i erhvervspraktik to og to på forskellige gårde over hele Lemvigegnen.

- Vi har selv været med til at vælge det, og jeg synes, at det er godt, fordi vi også lærer noget i stedet for bare at hygge os sammen på lejrskolen. Jeg vil gerne være læge, og så er det fint med viden om dyrene på gårdene, da det jo også har noget med biologi at gøre, siger Abdullah Amin.

Fed oplevelse for friske drenge
Hos Linda og Lars Nielsen var Abdullah sammen med klassekammeraten Festim Mustafi blandt meget andet med til at flytte en ko, der var i gang med at kælve, ligesom de hjalp med at fylde råmælks-kasetter.

Festims familie er fra Albanien, hvor han i sommerferier besøger sin bedstemor, der har fem køer. At den kælvende ko pludselig løb den forkerte vej gjorde ham derfor ikke bange, men fik ham i stedet til at råbe ”Ta’ noget foder til at lokke den med!”.
I det hele taget var de to drenge optaget af arbejdet på gården og yderst ihærdige med at prøve mest muligt.

- Vi havde været noget spændte på besøget og snakket om, hvad i alverden vi skulle lave med dem, men det har været super. De går til den med frisk mod og tager selv greben og hjælper til, siger Linda Nielsen.

Hun er derfor ikke i tvivl om, at de gerne igen stiller op som værter for erhvervspraktikanter, og at det er bedre med et koncentreret forløb på en halv dag end en hel uge, sådan som den såkaldte forståelsespraktik for københavnske elever hidtil har været organiseret gennem Landbrug & Fødevarers skolekontakt.

- Det er da nemmere og sjovere at hive én dag ud til at give to knægte en fed oplevelse end at trække det ud over en uge, hvor de så nok også bliver trætte af at muge kalvebokse, siger Linda Nielsen.

Få vil være værter i en uge
Det synspunkt deles af svineproducent Kirsten Mette Lundgaard Madsen fra Vandborg:

- Det her er en rigtig god facon at gøre det på fremover. Det har været vildt godt.
Kirsten Mette Lundgaard Madsen er formand for Åbent Landbrug Lemvig, der har organiseret lejrskole-konceptet med de indbyggede gårdbesøg i samarbejde med Landbrug & Fødevarer. Både på Lemvigegnen og Axelborg har man nemlig konstateret, at det er blevet næsten umuligt at finde værter til en hel uges forståelsespraktik, hvor de københavnske elever så også traditionelt har boet på gården og levet med i landmandsfamiliens hverdag uden for stalden og marken.

- Det besluttede vi for et par år siden aldrig at gøre igen. Når vi ringede rundt for at finde værter, fik vi alt for mange, der sagde nej. Det er en for stor belastning for børnefamilier, og de landmænd, der ikke har hjemmeboende børn, synes, at det bliver for kedeligt for eleverne i en hel uge. Her ringede vi til 21 landmænd for at finde 16 værter, og de, der sagde nej, havde enten vanvittigt travlt eller andre forståelige grunde, fortæller Kirsten Mette Lundgaard Madsen.

Lejrskole-konceptet på Lemvigegnen var bygget op med ankomst mandag og afrejse fredag. Tirsdag og onsdag var eleverne så to og to ude på gårde. Dagen før besøget på kvæggården var Abdullah og Festim således med til at tilse slagtekyllingerne og samle døde og syge dyr hos en fjerkræavler, ligesom de også nåede at opleve en minkfarm.

Torsdag var afsat til en bytur i Lemvig by, og det ærgrer Kirsten Mette Lundgaard Madsen, at skolen og forældrene ikke havde mulighed for at give klassen flere oplevelser:

- Når vi sender vores børn på lejrskole i København, plejer der at være råd til en tur i Tivoli eller en fodboldkamp i Parken. Her kunne de have fået nogle fede naturoplevelser med en tur i havkajak eller rappelling på Bovbjerg Fyr.

Oplevelser bruges i undervisningen
Søren Bruun, en af de to lærere fra Baunehøj Skolen, der tog med eleverne til Vestjylland, er ikke uenig, men mener ikke, at klassen havde råd til andet end en bytur:

- Konceptet med kombination af lejrskole og erhvervspraktik har været en stor oplevelse og levet helt op til vores forventninger. Så det gør vi gerne igen. Det ville selvfølgelig være endnu mere perfekt, hvis vi også havde haft en landbrugsfaglig oplevelse om torsdagen, men der var ikke penge til mere transport af eleverne til steder, hvor der ikke er offentlig transport. Og det kniber det jo lidt med på de kanter.

Som lærer kan han bruge opholdet i undervisningen, når eleverne for eksempel skal lære noget om naturens kredsløb:

- Så kan jeg referere til deres møde med dyrene, og hvordan de har set det fungere på gårdene. Mange ting er nemmere at forstå, når man hænger det op på praktiske oplevelser, siger Søren Bruun.

Han tror ikke, at eleverne nu overvejer at blive landmand, men gårdbesøgene har klart påvirket deres opfattelse af landbruget:

- Der var udbredt enighed om, at det lugter i en svinestald, mens det var øjenåbner, at kostaldene er noget helt andet. Og der var ingen, der mente, at det var synd for dyrene.

Se flere billeder fra besøget og indslag på TV/Midt-Vest

Tekst og foto: Erik Poulsen

Seneste nyt
14.6.16
Gårdbesøg sommeren 2016
Klik på billedet for at se programmet for gårdbesøg i stort format....
Lemviggaarden  |   Gårdbesøg for alle  |       |   20431716  |   sekretariat@lemviggaarden.dk